Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

KÜLÖNÖS ÉS GROTESZK – könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés Sváby Lajosról

 2021.10.28 08:49

A Damjanich János Múzeum tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait a KÜLÖNÖS ÉS GROTESZK - Sváby Lajos emlékkiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésre, melyen a tavaly elhunyt Kossuth-díjas festőművész munkásságáról beszélget :
EGRI MÁRIA művészettörténész, a Sváby-életmű kiváló kutatója, 
SVÁBY ANDRÁS, a művész fia és
TENK LÁSZLÓ Munkácsy-díjas festőművész, az egykori pályatárs.

A rendezvényen bemutatásra kerül az Egri Mária által írt és szerkesztett, 2008-ban megjelent Sváby Lajos album, valamint Sváby Lajos: Érzések, emlékek, képzetek című, 2014-ben megjelent visszaemlékezés jellegű kötete. A kiadványok megvásárlására is lehetőség nyílik.

A beszélgetésre 2021. november 4-én 16 órakor kerül sor az Időszaki kiállítások termében. (Szolnok, Kossuth tér 4.)
Az esemény ingyenesen látogatható.

Sváby Lajos Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektora és a Kingston Egyetem díszdoktora 1935-ben született Abádszalókon. Bár Sváby alkotóéveinek jelentős részét Budapesten töltötte, számos szállal kapcsolódott Szolnokhoz. A Damjanich János Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött festményeknek mintegy a felét, valamint a Teremtés-sorozat teljes grafikai anyagát bemutató Különös és groteszk című tárlat Sváby Lajos írásaival egészül ki, s hozza közel a látogatóhoz mind Sváby Lajos alkotói világát, mind személyiségét, gondolkodásmódját.


A kiállítás 2021. november 14-ig látogatható.