Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Tayler Patrick MÉG EGY SOR MEDVE...

 2022.06.22 11:30

A Damjanich János Múzeum szeretettel meghívja Tayler Patrick MÉG EGY SOR MEDVE... című egyéni kiállításának megnyitójára, mely a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat 2022-es központi helyszínének – Szolnok és környező településeinek – nyitóprogramja is egyben.

Helyszín: Damjanich János Múzeum – Időszaki kiállítások terme (5000 Szolnok, Kossuth tér 4., I. emelet)
Időpont: 2022. június 25. 15:00

A megjelenteket köszönti: HORVÁTH LÁSZLÓ múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: PATAKI GÁBOR művészettörténész

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán 2014-ben végzett TAYLER PATRICK (1989, Pforzheim) hazánk fiatal tehetségeinek kiemelkedő, sajátos formanyelvet és stílust felmutató alkotója, kitűnő kolorista festője. Számos művészeti elismerésben részesült, így hazánk egyik legjelentősebb, országos hatókörű képzőművészeti seregszemléjén, a Vásárhelyi Őszi Tárlaton háromszor kapott díjat, művészeti írói tevékenysége elismeréseként pedig elsőként nyerte el a P. Szabó Ernő-emlékdíjat. A Pécsett doktoráló festőművész 2017 óta az Új Művészet munkatársa és szerkesztője, óraadó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, valamint a Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének egyetemi tanársegédje.

A kiállítás – meglehetősen harsány tematikája ellenére – a hagyományos festészeti eszköztár lehetőségeit vizsgálja, azt helyezi kortárs kontextusba. A Dolce-sorozat művei reflektálnak a történeti festészet egyes toposzaira, miközben a kortárs fogyasztói lét játékos kritikáját is nyújtják a látogatóknak. A kiállításon szereplő csendéletek akkurátusan kivitelezett olaj-vászon képek, melyek inspirációs bázisát a szemlélődés, a figyelem változatos minőségeinek megragadása jelenti, így összeköthetőek azzal a festészeti hagyománnyal is, mely jeles szolnoki festők életművében is központi szálként emelkedik ki (például Perlmutter Izsák, Jávor Pál és Fényes Adolf csendéletfestményeiben). A képek fontos vetülete, hogy látvány alapján készülnek, így azt a kérdést is feszegetik, hogy milyen szerepet tölthet be az emberi tekintet „puhasága" és „humánuma" a technikai képalkotás legújabb paradigmaváltásait követően. Az egyre gyorsuló képprodukciós mechanizmusok tükrében, valamint a kidolgozottság fokozásának belső vágya miatt, Tayler képei meglehetősen lassan keletkeznek, és így egy alternatív időérzékelés lehetőségét is megteremtik. Kiterjedt időbeliségüket áthatja a nosztalgia érzete is, mely a gyermekkor irányába fordítja figyelmünket és azt az értelmes létezés alternatív birodalmaként vetíti elénk. A művek nem rendelkeznek közvetlenül leolvasható narratívával, játékosságok abban is áll, hogy számos interpretációt lehetővé tesznek. E jelentésrétegek minden esetben a személy belső tapasztalataira támaszkodnak, így a kiállítás által a művész részvételre szólítja fel a nézőt, aki a leghitelesebben saját élményeivel és emlékeivel közelítheti meg a kiállításon felvonultatott műveket.

A kiállítás kurátora: KÉPIRÓ ÁGNES művészettörténész
A kiállítás megtekinthető 2022. augusztus 7-ig, a múzeum nyitvatartási idejében (hétfő kivételével naponta 9-17 óra között).

A tárlathoz kapcsolódó kísérőprogramok:
2022. június 25. 20:00 | Tayler Patrick tárlatvezetése
2022. július 4. 16:00 | A Még egy sor medve... című katalógus bemutatója
2022. augusztus 4. 16:00 | Finisszázs – A művész rendhagyó tárlatvezetése a Szolnoki Képtárban és saját kiállításában
A rendezvényeken a részvétel ingyenes.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a program során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a Damjanich János Múzeum felületein promóciós céllal felhasználhat.