Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Munkácsy Mihály minden idők legjobban fizetett élő festője volt

 2019.04.16 17:22

A világszerte ismert festőóriás története igazán mesebeli. Munkácsy gyerekként asztalosinasként kezdte, majd az egész világot meghódította, királyok és hercegek keresték társaságát.

Írta és fotózta: Ádám Adrienn

A Munkácsy Szolnokon – 175 éve született Munkácsy Mihály című kiállítás látogatottsága meghaladta a harmincezer főt. Számos látogató érdeklődik a gyűjteményről, annak történetéről, és arról, ki áll a szolnoki tárlat mögött.

Pákh Imre, a Munkácsy képek tulajdonosa adott interjút a szolnoki kiállítást megszervező Damjanich János Múzeum munkatársának New Yorkban.

Mi indította el Önt az érdeklődésben?

Mindig is volt bennem egy gyűjtési vágy gyerekorom óta. Az utóbbi időben francia, olasz, holland és orosz művészetet gyűjtöttem. Az első Munkácsy képem indított el abban, hogy a munkácsiak Munkácsyt gyűjtsenek, ha már van lehetőség rá.

Mikor találkozott először Munkácsy festménnyel? A festő mely műve került elsőként Önhöz?

Munkácsy festménnyel a Nemzeti Galériában találkoztam először gyerekkoromban. Minden, ami munkácsi, közel áll hozzám, hiszen ő is Munkácson született, így mikor Pesten jártam, mindig megnéztem a festményeit.

Az első egy rajz volt, amit örököltem. A vásárolt első festmény a Ballada. Elbűvölt, hogy egyáltalán hozzá tudtam jutni egy jó méretű, jó minőségű Munkácsy festményhez. Akkor döntöttem el, hogy vásárolok még, lassacskán belejöttem.  Majd rájöttem, hogy ennél több is van a piacon, az aukciós házak az 1990-es években sok Munkácsy festményt árvereztek el. Amire volt lehetőségem, mindet megvettem, de azért rajtam kívül volt még egy-két Munkácsyt kedvelő gyűjtő, nem én voltam egyetlen a piacon. Megismerkedtem velük és megbeszéltük, ki mit fog venni.

Hogyan lehet ma Munkácsy festményekhez jutni?

Elsősorban aukciós házakon keresztül. Munkácsynak rengeteg műve itt, Amerikában kötött ki még élete alatt, közvetlenül a műhelyéből vándoroltak a képek. Véleményem szerint műveinek talán több mint a fele Amerikában landolt, ezek lassacskán kezdtek megjelenni az aukciós házaknál.

2007 után másodjára van alkalom Szolnokon kiállítást megnyitni. Hogyan ítéli meg a szolnoki kiállítás sikerét?

Hihetetlen, hogy 2007-ben 42.000-en mentek el megtekinteni a kiállítást egy 75.000 lakosú városban. Igaz, hogy már elértünk hasonló rekordot, de nagyobb városokban. Pécsett volt 45.000 ember, de Pécs kétszer olyan nagy, mint Szolnok. Ez azt bizonyítja, vidéken is van igény a jó és minőségi kiállításra. Tulajdonképp minden városban rekordot döntött a kiállítás-sorozat.

Volt egy-két olyan város, ahol kezdetben a múzeumigazgatók aggódtak, hiszen nem volt tapasztalat. A képeknek még most is van mondanivalójuk, ilyen minőségű kiállításokat ritkán rendeznek vidéken. Ezek hozama hihetetlen, ugyanis hitet adott a múzeumvezetőknek, hogy érdemes jó kiállítást rendezni és lehet kiállítást anyagilag is gazdaságosan szervezni. A galériákat renoválták, beindították, így maradt egy első osztályú kiállítótermük, ahová ezek után lehet más kiállításokat behozni.

Eközben rászoktatták az embereket a magas kultúrára, ugyanis ha egyszer már volt egy sikeres kiállítás, van igény, és az igényt ki kell elégíteni.

Milyen benyomása van a városról?

Többször jártam Szolnokon, egy jó barátom is ott él. Amikor legelőször találkoztam vele, ő fél óra alatt megoldott egy olyan kérdést, amelyet éveken keresztül mások nem tudtak. Amikor ő az asztalra csapott és megoldotta, megmutatta, hogy így is lehet.

A jelenlegi polgármesterrel jó baráti kapcsolatban vagyunk, ő is nagy pártolója Munkácsynak. Teljesen véletlenül egy születésnapon ültünk egy asztalnál, amikor kérdezte tőlem, mikor volt utoljára Munkácsy kiállítás Szolnokon. Nem emlékeztem pontosan, ekkor mondtam, hogy akkor csináljuk. Én nem vagyok a kultúra menedzsmentében járatos ember, üzletember vagyok, szeretem, ha flottul és gyorsan mennek a dolgok. A szolnoki kiállítás szervezése is így történt. Nagyon remélem, hogy össze fogjuk hozni a 40.000 látogatót.

Talán elősegíti ezt egy újabb meglepetés, sikerült megvennem Munkácsynak első kompozíciós rajzát. Eddig skiccek voltak, szakemberek szerint ez az első rajz és egyben dokumentum, amely még ismeretlen a nagyközönség számára, eddig csak a szakma látta. Ezt a művet még ebben a hónapban le fogjuk vinni Szolnokra és bemutatjuk. Mikor éppen a kiállítás közepén sikerül vennem egy új képet, azt abba a kiállításba behozzuk. Megint lesz egy kis újdonság a szolnoki tárlaton és lehetséges, hogy ennek köszönhetően olyan ember is eljön még egyszer, aki már látta.

Mik a későbbi tervek a festményekkel?

Úgy néz ki, van igény a kiállításra. Jelentkezett több város, olyan nagy az érdeklődés, hogy ki se tudjuk elégíteni. Van egy tervem; szeretném elérni, hogy visszaállítsuk Munkácsyt a megillető helyére a művészettörténelemben nem csak Magyarországon, de külföldön is. Ehhez külföldön kell bemutatni a Munkácsy kiállításokat. Tervben van Párizs és New York. Konkrét elképzelésünk van Párizzsal, tettünk már lépéseket a new yorki kiállítással kapcsolatban. Továbbá el tudom képzelni, hogy jó lenne Németországban is egy kiállítást szervezni, esetleg Angliában. Ezekre lenne igény, főleg a hihetetlen szentpétervári siker után. Az Ermitázsban egymillióan mentek el a Munkácsy kiállításra. Szerintem ez a siker segít nekünk tárgyalni a New Yorki Metropolitan Múzeummal. A kínai látogatóknak olyannyira bejött a tárlat, hogy megkerestek egy újabb kiállítás megszervezésével. Volt már Pekingben, Sanghajban, ismét kérik.

A Magyar Nemzeti Galéria volt főigazgatója egyszer azt mondta nekem, hogy minden jó gyűjtemény egy múzeumban köt ki előbb-utóbb. Ha igaza van, egyszer ez is egy múzeumban fog kikötni. Nem áll tőlem távol egy Munkácsy múzeum koncepciója, mely egy élő múzeum lenne, ahol minden évben lennének új bemutatások.

Megkérdezhetem, honnan jött ez a kulturális küldetés?

Belejöttem; egyáltalán nem ebben születtem, nem ebben nőttem fel. Könyvekkel és képekkel voltam körülvéve, majd ez idővel misszióvá vált, amikor rájöttem, ki volt Munkácsy, hol helyezték el őt a művészettörténetben, és hol lenne a megillető helye. Akkor határoztam el, hogy megpróbáljuk visszaállítani oda. Sztárművész volt a maga idejében, valóban nem csak híres, de első „celebek” közé tartozott. Tudom, hogy változnak az ízlések, több mint 175 éve született, de a látogatottság azt mutatja, még mindig van vonzereje. A pikantéria Munkácsy művészetének az, hogy állandóan jelennek meg új képek. Ezt nem tudjuk elmondani a többi nagy magyar művészről, mert nekik nagyjából megvan az életművük. Munkácsynak viszont legalább 300-400 képe még ismeretlen. Amikor valamelyik felbukkan, ismét feldobja az érdeklődést. Rejtélyesség, misztérium van körülötte, hogy mi fog újra előkerülni.

Van olyan Munkácsy festmény, amelyet nagyon szeretne megszerezni?

Tervben van még két kép megvásárlása, az egyik itt van Amerikában, a másik Magyarországon.

Mi az az életében, ami leginkább jó érzéssel tölti el azok közül, amiket már eddig elért?

A családom. Nálunk az egész család mindig családcentrikus volt, ez örököltem, génjeinkben vannak.

Hogyan telnek a napjai?

Most elég hektikusak, sokat voltam Európában, ilyenkor összejönnek a dolgok. Hiába gondolja az ember, hogy a mai világban már egy telefonnal vagy komputerrel mindent el lehet intézni, mindent mégsem lehet. Okvetlenül kell a személyes kontakt. Amióta visszajöttem, eléggé elfoglalt voltam. Most elutazunk a feleségemmel öt napra, ránk fér egy kis pihenés. Utána megint egy hét robot itt, majd felülök a repülőre és megyek Európába. Állandóan mozgásban vagyok.

Mi az, ami iránt igazán elhivatottságot érez?

Az utóbbi időkben aggódom szűkebb hazám, Kárpátalja iránt. A hírek, amiket a rokonságtól kapok, eléggé kellemetlenek. Gyakran járok ott, a szüleim több mint 25 évvel ezelőtt egy jótékonysági alapítványt hoztak létre, amely még most is működik, úgyhogy benne vagyunk ott a vérkeringésben. Sajnálattal kell konstatálnom, hogy a 90-es évek elejétől kiéleződtek a problémák és csak rosszabbodott a helyzet. Mikor az ember azt gondolta, ennél rosszabb már nem lehet, ott még mindig lehet. Kilátástalan a helyzet, ezen szeretnék valamilyen formában változtatni, mert az a nép nem érdemli meg azt a rettenetes sorsot.

Örülök, hogy a jelenlegi kormány figyelmet fordít erre.  Soha a magyar kormány ilyen komolyan nem foglalkozott a kárpátaljai magyarok sorsával. Nagyon remélem, hogy a március végi ukrajnai választásokon olyan embert fognak kiválasztani, aki másképp fogja kezelni ezeket a kérdéseket.

Honnan ez a hihetetlen belső erő? Mi motiválja a hétköznapokban?

Van egy belső motor, ami egyelőre még jól mozog. Szerintem ez már inkább habitusi, rápörgök dolgokra, jól érzem magam, ha valamit elintézek, rosszabbul, ha valamit nem. Hosszú listákat készítek magamnak, hogy mi mindennel kell foglalkoznom minden nap. Örülök, amikor ki tudok húzni belőle, hogy el van intézve. A motor az még működik, amíg működik, addig mozgunk.

 

A január elején nyílt tárlat 2019. április 7-ig látogatható a Szolnoki Galériában.