Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Kincsek a templomból

 2020.03.12 09:48

A kenderesi református templom belsejében a felújítás során megtalálták egy korábbi épület alapjait.

A régi épület egy korábbi gótikus stílusban épített szentély alapfalait jelenti, melynek feltárását a Damjanich János Múzeum lelkes csapatával megkezdtük. Az eddig előkerült leletek egybecsengenek a ránk maradt okleveles adatokkal, melyekben, az 1360-as években téglából készült templomról esik szó.

A mai templomról tudtuk, hogy annak bővítése során a korábbi, gótikus részeit visszabontották, beépítették az 1800-as évek elején. A feladatunk a rendelkezésre álló rövid idő alatt, hogy minél jobban dokumentáljuk a korábbi és a mai épület kapcsolódási pontjait, valamint a gótikus épület minél több részét felfedjük.
Eddig az épületben 20 pénzérmét találtunk, melyek közül a legkorábbiak Zsigmond király (1387-1437) veretei. A feltárás során kétkoporsós temetkezést is feltártunk a 17. századból, az egyik elhunyt sírjából főkötő került elő, melyet kiemeltünk, és a múzeumban folyik további vizsgálata. A korszakból (17. század) találtunk még egy arany köves gyűrűt, valamint párta övek vereteit, csont övveretet is.
A legfontosabb lelet azonban egy kőből faragott ajtó vagy ablak faragvány nagyobb darabja, kb. 80-90 kilót nyom - mely a megyénkben nagyon ritka gótikus faragványok körébe tartozik. A kutatás tovább folyik március végéig, igyekszünk beszámolni az újabb fejleményekről.

 

Polgár Zoltán
régész




Fotók/videó: Kozma Károly