in English Akadálymentes megjelenítés Instagram Facebook
Közös örökségünk a múzeum!

Régészet Hete 2020

 2020.06.15 09:45

plakat_8.jpg 2014 óta a Magyar Régész Szövetség főszervezésében minden év május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a Magyar Régészet Napja. Ez az a nap, amikor egy napra kinyitjuk kapuinkat a nagyközönség felé, és megmutatjuk, milyen is egy régész élete, hogyan dolgozik, mit is csinál pontosan, és hogy mi történik a tárgyakkal, leletekkel, amik a múzeumba kerülnek. A Damjanich János Múzeum 2015 óta csatlakozott a programhoz, azóta érdekesebbnél érdekesebb tematikával vártuk a látogatókat.

A Damjanich János Múzeum 2015 óta csatlakozott a programhoz, azóta érdekesebbnél érdekesebb tematikával vártuk a látogatókat. Előadások, tárlatvezetések, játékok, kézműves foglalkozások, hagyományőrző bemutatók és rengeteg egyéb izgalmas program fogadta a múzeumba érkezőket. 
Az első évben azt a népet tárgyaltuk, akiknek a lelőhelyei a leggyakrabban előkerülnek az alföldi ásatásokon, ezek pedig nem mások, mint a római kori barbárok, a szarmaták. 2016-ban az előző évi ásatások szenzációja, a nem mindennapi lelőhelynek számítói gepida temető feltárása Tiszapüspöki határában tökéletes alkalmat adott az Alföld Kr.u. 5-6. századi történéseinek bemutatására. A 2017-es évben a nomád népeké volt a főszerep, közülük is az avarokat és a honfoglaló magyarokat kiemelve. 2018-ban az előző évek tematikáját követve az Árpád-kori magyarokat vettük górcső alá. Ezzel tökéletesen időzítve Szolnok határában egy e korból való település nyomait is sikerült feltárnunk a Piroskai úton, így lehetőségünk nyílt a friss leleteket is bemutatni. 2019-ben a „Földrejtette kincsek” bronzkori raktárleleteket tárgyaló időszaki kiállításunkhoz igazodva a kincsek régészete, valamint a bronzkor világa volt főszerepben.

A 2020-as év történései azonban fenekestül felforgatták modern világunkat, így nekünk is alkalmazkodnunk kellett az új szituációhoz. A koronavírus okozta járványügyi helyzetre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy rendhagyó módon, de nem kisebb lelkesedéssel online felületre visszük át az idei Régészet Napját, és egyesülünk a nemzetközi Európai Régészeti Napok programsorozatával, így a május végi időpontot áttettük június 19-20-ra. Mivel azonban a virtuális programokkal nem tudjuk kárpótolni az előző évek gazdag eseményeit, úgy döntöttünk, hogy nem csupán egy vagy két napra korlátozzuk a rendezvényt. Az elkövetkező egy héten (2020.06.15-21.) hétfőtől vasárnapig minden nap 11:00 órakor régészeti témájú tartalmakat osztunk meg, melyek a legaktuálisabb témákat veszik górcső alá. Régészeink 2020-ban januártól kezdve szinte folyamatosan terepen voltak, amit a vírushelyzet sem korlátozott, hiszen a szabadban zajló ásatások a kijárási korlátozás ideje alatt is folytatódhattak. Így tehát lehetőségünk van beszámolni a legfrissebben előkerült leletekről, felfedezésekről. A világjárvány kialakulására való tekintettel előkerítettünk olyan korábbi felvételt is, melyben a tévhitekkel, köztük az egészségüggyel, higiéniával és a járványokkal foglalkozunk a régészeti korokban. A bemutatókon és beszámolókon túl azonban a szórakozásnak is teret engedünk. Kizárólag erre az alkalomra elkészítettük Magyarország első régészeti témájú szabadulószobáját, melyet mindenki végigjátszhat ingyen, otthon.
Lássuk is tehát, hogy miről fog szólni ez a hét! A mai napon bemutattuk, hogyan is néz ki a régészet napja múzeumunkban. Nah de álljunk meg egy pillanatra. Mi is az a régészet? Gondolkodtál már azon, hogy mit kérdeznél egy régésztől? Honnan tudja a régész, hol kell ásni? Mi történik a leletekkel az ásatás után? Hány lelőhely van a megyénkben? Gyakran ismételt kérdések, melyekre Dr. Tárnoki Judit egy egész sorozattal válaszolt. Ezt ajánljuk most figyelmetekbe, hiszen az elkövetkező egy hétben tömény régészettel várunk Titeket! Le ne maradjatok!

Ugrás a blogra: Szolnoki Régészet Blog

Nagy Fanni
régész

Fotók

1_2.jpg 2_2.jpg 4_4.jpg 5_5.jpg 7_2.jpg

9_2.jpg 8_2.jpg 11_2.jpg 13_2.jpg 6_2.jpg