Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Múzeumok Őszi Fesztiválja

 2023.09.25 09:27

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2023

Jövő! Menő! Múzeum! Izgalmas előadásokkal, művészeti és gasztronómiai élményekkel várjuk a programra látogatókat.

Kincsek Lengyelországból- Világtájak zamata
2023. OKT 07. 15:00 - 17:00 – Konferenciaterem

Csemege ajándékkosár- Mindennapok a Kádár-Korszakban
2023. OKT 13. 14:00 - 15:30  I.emelet. Képtár

Tóth Eszter Zsófia történész, egyetemi tanár előadása a Bűvös kocka, panel lakás, olajválság időszaki kiállításhoz kapcsolódóan. Az előadás a Kádár korszak mindennapjait mutatja be.
Géniuszok nyomában
2023. OKT 16. 10:00 – 11:00 – Konferenciaterem

Új állandó régészeti kiállításunk a megye kiemelkedő régészeinek emléke előtt kíván tisztelegni.Az öt géniusz életútjának és munkásságának bemutatása mellett, az résztvevők előadás, illetve kerekasztal beszélgetés keretében megtudhatják hogyan készült az új állandó kiállítás. A délelőtt a tárlat megtekintésével zárul.

Regisztrációhoz kötött programok:
Középiskolának, szakiskoláknak:
1. Thanksfortradition
Thanksfortradition programunkat Sebestény körúti Műtárgyraktárunk előkészítő termében kis létszámú (maximum 15 fős) csoportok számárra hirdetjük meg az Őszi Fesztivál keretében. A Damjanich János Múzeum Néprajzi gyűjteménye több, különböző mesterség műhelyével büszkélkedhet, melyek a múlt századunk közepén, második felében kerültek be a gyűjteménybe. Találkozhatnak a diákok kovácsmesterek szerszámaival, kalaposmester kalapformáival, vagy egy kékfestő festődúcaival. Igyekszünk bepillantást nyújtani a már eltűnt mesterségektől kezdve, a még ma is működő, de már részben vagy teljesen más eszköztárral rendelkező szakmákba.
Előzetesen meghirdetett időpontok:
október 11. -  9:00 óra
október 18. - 9:00 óra
október 25. - 9:00 óra
Jelentkezni a pirimidin@djm.hu címen lehet.

2. Raktárles
Testközelben a tárgyakkal, avagy bemutatásra kerül a múzeum külső raktárának feldolgozótermében, hogyan kerül be egy tárgy a gyűjteménybe, milyen utat jár be addig, amíg bemutatásra kerül.
október 12. - 16 óra 
október 28. - 10 óra

Jelentkezni a pirimidin@djm.hu címen lehet.


Online programok:
1. Szempont
A látogatók által beküldött, a múzeumhoz kapcsolódó kedvenc tárgyfotókból, enteriőrökből készítünk virtuális kiállítást a beküldött művekből a nagyközönség számára.
A műveket a pedfoglalkozas@gmail.com címre várjuk szeptember 25-től október 27-ig.
2. Csapassuk! LLL (Life Long Learning)
Kortalan virtuális vetélkedő a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt ,mely a virtuális kiállításunkra épülve 3 témakörben ( Megtalált idő, Tükörcserepek a múltból, Népművészet- Értelmezések, 3 fordulóban valósul meg. Az Őszi Fesztivál végén eredményhirdetés és díjátadó.
A vetélkedő 2023. OKT 02. - 2023. NOV 08. között zajlik.