Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Ősszel folytatódik a tiszaszentimrei honfoglalás kori temető feltárása

 2019.09.02 10:37

A PPKE RI Magyar Őstörténeti és Honfoglalás kori Régészeti Tanszékének lelkes csapata a Szolnok megyei régészkollégákkal összefogva, hosszas előkészítés után 2019 márciusában egy kiemelkedően gazdag honfoglalás kori temetőt fedeztek fel Tiszaszentimre határában.
A lelőhelyről műszeres felderítés során váltak ismerté az első leletek. A leletek múzeumba való bekerülését leletmentő és egyben hitelesítő feltárás követte. Az ásatása során három sírt sikerült megfigyelni, ahol a hosszú gombsorok és szervesanyag-maradványok, valamint test- és ruhaékszerek bizonyultak a legizgalmasabb leleteknek.

A műszeres felderítés során újabb vereteket találtunk a korábban ismertté vált készletből, vagyis a lelőhely azonosítása sikerrel járt. A lelőhelyen végzett tanásatás jól illeszkedik a honfoglalás kori hagyaték leleti kapcsolatrendszerét feltáró magyar őstörténeti, és a Kárpát-medence középső területének 10. századi településtörténetét vizsgáló honfoglalás kori projektünkbe.  A temető leletmentő ásatását ősszel igyekszünk folytatni, egészen a lelőhely teljes feltárásának eléréséig.

A kutatás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj és a Bolyai+ (ÚNKP-18-4-PPKE-25) program, valamint az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának támogatásával valósult meg.

A PPKE Magyar Őstörténeti és honfoglalás kori Régészeti Tanszéke minden erőfeszítést megtesz a hazai honfoglalás kori lelőhelyek megmentéséért a vidéki régész kollégákkal és múzeumokkal összefogva.