Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Díjak


Kovácsé Dr. Kaposvári Gyöngyi MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetésben részesült


Örömmel osztjuk meg a hírt látogatóinkkal, hogy Kovácsné Dr. Kaposvári Gyöngyi, a Damjanich János Múzeum igazgatóhelyettese MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetésben részesült kivételes elkötelezettséggel több évtizede végzett, értékőrző és innovatív szakmai munkája elismeréseként.  dr. Gecse Annabella Tornalja Város Polgármesterének díjában részesült

Tornalja város Polgármesterének díját kapta dr. Gecse Annabella néprajzkutató, muzeológus Tornalja és Gömör jóhírének erősítéséért itthon és küföldön, valamint kiváló alkotói eredményeiért. Baracán született, a tornaljai gimnáziumban érettségizett. 1995-ben végzett a nyitrai Pedagógiai Főiskolán, második diplomáját és doktori címét pedig a Debreceni Egyetemen szerezte néprajz-muzeológia szakon. Jelenleg múzeumunk Néprajzi osztályának vezetője és a Fórum Kisebbségkutató Intézet Etnológiai Központjának külső munkatársa. Több néprajzi tudományos publikáció és könyv szerzője.Dr. Horváth László Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült

Örömmel osztjuk meg a hírt látogatóinkkal, hogy Dr. Horváth Lászlót, a Damjanich János Múzeum igazgatóját Magyarország köztársasági elnöke Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette a három évtizede nagy szakmai hozzáértéssel végzett múzeumvezetői munkája, valamint Szolnok város kulturális életét gazdagító szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként.

 


Laki Kálmán-díj elismerésben részesült a Damjanich János Múzeum kiváló néprazjkutatója

Örömmel tudatjuk, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett Szolnok városi ünnepségen munkatársnőnk, Dr. Gecse Annabella, a Néprajzi osztály vezetője Laki Kálmán-díj elismerésben részesült "A felvidéki és az alföldi népi kultúra kiemelkedő kutatásáért, tudományszervező és publikációs tevékenységéért, népművészeti örökségünk és a szolnoki hagyományok továbbéltetésének elősegítéséért, a szolnoki csipke muzeológiai feldolgozásáért, kiállításokon és publikációkban való bemutatásáért, a szolnoki tudományos életben játszott szerepéért".Múzeumpedagógiai különdíj

A Kalandozások Szolnokon - mesés kalandok Zoknikutya szemével program elnyerte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját. Az elismerés átadására a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón került sor Gödöllőn 2021. szeptember 27-én .

 

 


Wellmann Imre-díjat kapott a Damjanich János Múzeum kiváló történésze

A Magyar Múzeumi Történész Társulat éves közgyűlésén Sátoraljaújhelyen Gulyás Katalin, a Damjanich János Múzeum Történeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti osztályának vezetője Wellmann Imre-díjat kapott.


A múzeum kiváló munkatársai kaptak elismerést  A magyar kultúra napján

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata elismerésben részesítette a múzeum dolgozóit 2020. január 22-én.

A magyar kultúra napja alkalmából a Damjanich János Múzeum két kiváló munkatársa, Kovácsné dr. Kaposvári Gyöngyi Kaposvári Gyula-díjban, Dr. Madaras László Laki Kálmán-díjban részesült.


Móra Ferenc-díjban részesült a múzeum kiváló régésze

A Damjanich János Múzeum kiváló régésze, Dr. Tárnoki Judit Móra Ferenc-díjat kapott "Az európai jelentőségű bronzkori többrétegű települések (ún. tell-telepek) kutatásában, megőrzésében folytatott munkásságáért, a nagyberuházásokhoz kötődő leletmentő tevékenységéért".


Különdíjas a szolnoki Damjanich János Múzeum

A Damjanich János Múzeum a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott Múzeumpedagógiai különdíjban részesült.

Az "ÚJRADIZÁJNOLVA" című program megvalósításában Pató Mária, Barláné Kulánda Krisztina, Csiszár Róbert, Császár Péter, Méri Tibor, Simon Ferenc és Széplaki Szilárd múzeumi munkatársak vettek részt.
A program erőssége, hogy komplex módon, kooperatív módszerekkel valósítja meg az ismeretátadást először az elméleti anyag megbeszélésével, majd a múzeumi gyűjteményre alapozva a gyakorlatban történő alkalmazással...

de kifejezetten a tanulók kreativitására építve. A szakképzési pályaorientációban kiemelten fontos, hogy a tanulók nem a formális keretek között, hanem élményszerűen alkotva a múzeumi környezetben ismerkedjenek meg a szakma fortélyaival, ezzel inspirálva őket a múzeumi közegben való elhelyezkedésre."

"A múzeumi munka megismertetésére, megszerettetésére alakult ez az egyedülálló mintaprojekt: pályaorientációs céllal a középiskolásokat és fiatal felnőtteket célozza meg, különös tekintettel a kiállításrendező, restaurátor, múzeumpedagógus szakágakra.


A Pulszky Társaság által 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. 

“Az Év Múzeuma 2004” címet és az első kategória győztesének járó másfél millió forintos fődíjat a szolnoki Damjanich János Múzeum kapta, kiemelkedő szakmai és kiállítási eredményeiért.