Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Az alföldi táj vonzásában – Tornyai János és a szolnokiak

 2024.03.13 13:16

Tóth Károly előadása a Tornyai-kiállításban

Tóth Károly művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet archívumi és dokumentációs igazgatóhelyettese tart előadást 2024. március 21-én, csütörtökön 16 órától a Szolnoki Galériában.

Tornyai János a századforduló éveitől kezdve nagy lelkesedéssel szervezte a hódmezővásárhelyi művészcsoportot. Ezzel egyidőben Szolnokon a helyi értelmiség támogatása mellett egy állami művésztelep jött létre, amelynek célja ugyancsak a magyar képzőművészet felvirágoztatása volt.
Az előadás arra keresi a választ, hogy ezeknek az egy időszakban dolgozó művészeknek, művészcsoportoknak milyen szemléletbeli kapcsolódási pontjai voltak, milyen festészeti eszközökkel próbáltak közelebb jutni a magyar művészet megújításához, illetve az autentikus magyar táj, az Alföld bemutatásához.
Az összehasonlító módszerrel élve az előadás Tornyai mellett felvillantja a szolnoki művésztelep és a hódmezővásárhelyi művészcsoport legfontosabb alkotóit, jellegzetes alföldi képtípusaikat, illetve bemutatja, hogy később a művészettörténeti kutatás miért tartotta fontosnak "alföldi iskola" vagy "alföldi festészet" címszó alatt bemutatni ennek a régiónak az egy időszakban, de sokszor eltérő szemlélettel dolgozó művészeit.