Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Régész- és történelem szakos hallgatók értékelték a Damjanich János Múzeum régészeti kiállítását

 2024.07.29 08:37

A szolnoki Damjanich János Múzeum Ezt látták a csillagok – Másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében című régészeti kiállítását az ELTE és az SZTE régész- és történelem szakos hallgatói értékelték tanulmányi kirándulásaik során. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a véleményeket, amelyek kiemelik a kiállítás különlegességeit és vonzerejét.

Megközelíthetőség és elrendezés

Az egyetemisták elmondása szerint a múzeum könnyen megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel. – „A kiállítás terei jól elkülönítettek, megfelelően megvilágítottak és kellemes színvilágúak. A tárlat elrendezése áttekinthető, és időrendi sorrendben mutatja be a különböző korszakokat, az őskortól kezdve egészen a késő középkorig.”

Különleges tárgyak és interaktív elemek

A kiállítás egyik legérdekesebb eleme az eredeti állapotukban feltárt sírok sora, amelyek a késő vaskori kelta síroktól a kora Árpád-kori sírokig terjednek.

„A sírok padlóba süllyesztett elhelyezése különösen hatásos, a különböző korok és kultúrák temetkezési szokásait bemutató terem rendkívül változatos.”

– „A kiállítótérben két érintőképernyős panel kapott helyet, amely segítségével több információval gazdagodhatunk az egyes korszakok temetkezési szokásairól. Segítik az egyes vitrinekben látottak megértését.„

Szöveges és vizuális tartalmak

– „A bemutatott képek, ábrák, rajzok jó minőségűek, látványosak, a kiállításhoz rengeteget adnak a falakon látható sírrajzok és temetőrészletek.” A hallgatók különösen értékelték, hogy a szövegek nem túl hosszúak, jól olvashatóak, és magyar mellett angol nyelven is elérhetőek.

Családbarát környezet

– „A kiállítás könnyen érthető és látványos, családok és gyerekek számára is befogadható, illetve rendelkezik térrel, ahol kirakós játékok és átrajzolós feladatok vannak gyerekek számára, és ahol múzeumpedagógiai foglalkozás is tartható.” Az egyetemisták szerint ezek az elemek különösen vonzóak a fiatalabb látogatók számára, és hozzájárulnak a múlt megismeréséhez és megértéséhez.