Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Kiállítások

2024. február 8-án megnyílt a Szolnoki Galériában
A SZÍNEKBEN REJLŐ HATALMAS ERŐ
TORNYAI JÁNOS (1869-1936), AZ ALFÖLD FESTŐJE
Válogatás a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményéből

című kiállítás,
a Damjanich János Múzeum és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása.

A bemutatásra kerülő közel 120 festményt, Dr. Nagy Imre művészettörténész válogatta a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményéből és Tornyai minden alkotói periódusát gazdagon reprezentálja.
Tornyai többszörösen kötődik Szolnokhoz, jó kapcsolatot ápolt a Szolnoki Művésztelepen alkotó kortársaival. Művészi attitűdje, stílusa és témái számos ponton kapcsolódnak a mindenkori szolnoki művészeti törekvésekhez.

2024. február 8. – április 14. között tekinthető meg a Szolnoki Galériában.

Bajai táj női alakkal
SZÉP - A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása és díjátadó gála

Helyszín: Szolnoki Galéria (Templom út 2.)
Időpont: 2023. október 21. 16.00 óra
Megnyitja: Képiró Ágnes művészettörténész
Megtekinthető: 2023. december 17-ig.


Gaál József: HOMO INHUMANUS

A Damjanich János Múzeum tisztelettel meghívja GAÁL JÓZSEF Munkácsy Mihály-díjas képzőművész HOMO INHUMANUS című, egyéni kiállításának megnyitójára.

Helyszín: SZOLNOKI GALÉRIA
Időpont: 2023. szeptember 8. 16:00

Köszöntőt mond: Dr. HORVÁTH LÁSZLÓ múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: DÓRA ATTILA zeneszerző
Zenei performansz: BUBBLE BABEL - DÓRA-GAÁL DUÓ

A rendezvényen a részvétel ingyenes.
A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a program során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a Damjanich János Múzeum felületein promóciós céllal felhasználhat.


„Megkerülhetetlen, központi magja létünknek a humanitas etikai kerete, jelentése emberséges – az együttérzés, jóindulat és segítőkészség a másik irányába. A humanizmus ideológiai-filozófiai fundamentuma kultúránknak, elvárás, hogy minden hiteles vallás magja legyen, de a mindennapi létünkben is elvárt, íratlan törvényként működő egyetemes emberi tulajdonság.” (Gaál József)
Gaál József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész Homo Inhumanus című kiállítása az alkotó legújabb művei mentén, mintegy kontextust adva vizsgálja a humanitás és inhumanitás (dehumanitás) napjainkban releváns jelentésrétegeit. A kiállítás a 2021-ben a Szolnoki Képzőművészeti Társaság PART című, éves képzőművészeti seregszemléjén elnyert Damjanich János Múzeum különdíja is egyben, amely egy kiállítási lehetőség a Szolnoki Galériában.A kiállítás megtekinthető 2023. október 8-ig, hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között.


FESTENI MINDIG JÓ – TENK 80
Tenk László festőművész kiállítása

Szolnoki Galéria, 2023. augusztus 8. – szeptember 3.

Tenk László festőművész 2023. augusztus 8-án tölti be a 80. életévét, a kerek születésnapon nagyszabású kiállítás nyílik a Szolnoki Galériában. A kiállítás szolnoki helyszínét a Budapesten élő alkotónak az alföldi várossal és kulturális intézményeivel több évtizedre visszanyúló aktív szakmai és személyes kapcsolódásai adták. A pályaösszegző tárlat a korai alkotásoktól kezdve a legfrissebbekig mutat be gazdag válogatást, a festő műterméből érkező alkotások mellett közgyűjteményből és magántulajdonból is válogatva.

A kiállításon a Tenk-életműre jellemző kulcsmotívumok, így az antropomorf fák, a festmények alján és szélén ábrázolt, azépített vagy természeti környezetből kisétáló önarckép-figurák, az enigmatikus tájak és mediterrán városképek mellett hangsúlyos szerepet kapnak a legújabb, betegségek és a háború hatásárakeletkezett reflexiók: a kuporgó, szorongó alakok ábrázolásai.Zádor István - Életmű az életbenMegnyitó: 2023. április 15. 15:00
Köszöntőt mond: Dr. HORVÁTH LÁSZLÓ múzeumigazgató
Megnyitja: CSISZÁR RÓBERT PÉTER, a kiállítás kurátora, a Zádor István-monográfia szerzője

A tárlat megtekinthető 2023. június 24-ig, hétfő kivételével minden nap 9-17 óra között a Szolnoki Galériában.


Élő Magyar Festészet 2022 - Doyenek és középgenerációk


Gyulai Líviusz emlékkiállítás megnyitója

A Damjanich János Múzeum tisztelettel meghívja GYULAI LÍVIUSZ (1937-2021) IDŐUTAZÁSOK című emlékkiállításának megnyitójára.

Helyszín: Szolnoki Galéria (Szolnok, Templom út 2.)
Időpont: 2022. július 14. 16:00

Intézményi köszöntő: HORVÁTH LÁSZLÓ múzeumigazgató
Személyes köszöntő: VENNES EMMY színésznő, Gyulai Líviusz felesége

A kiállítást megnyitja: HESSKY ORSOLYA művészettörténész-főmuzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának vezetője
A kiállítás kurátorai: RÉVÉSZ EMESE és KÉPIRÓ ÁGNES

A kiállítás ingyenesen megtekinthető október 2-ig, hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a program során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a Damjanich János Múzeum felületein promóciós céllal felhasználhat.


Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén

2022. március 17. - 2022. június 25.

A tárlat két újonnan felfedezett gepida kori temető bemutatásán keresztül a Kr. u. 5–6. század világába nyújt betekintést.
A két lelőhely Tiszapüspöki (Jász-Nagykun-Szolnok megye) és Tiszaug (Bács-Kiskun megye) határában található.

A korszakból származó nagyobb méretű temetők viszonylag ritkák a Tisza-vidéken, ezért mindegyikük különös figyelemre tarthat számot.

A kiállításon a temetők közös, a korszakra jellemző vonásait, valamint a két temetőben kimutatható egyedi vonásokat egyaránt hangsúlyozzuk.
A régészeti anyagon túl nagy szerepet kap az antropológiai anyag bemutatása is, amelyet arcrekonstrukciók egészítenek ki annak érdekében, hogy az egykor hazánk területén élt emberi közösségek és az egyének minél közelebb kerülhessenek a mai látogatóhoz.

A kiállítás a a Kecskeméti Katona József Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum közös projektjeként valósult meg az Eötvös Loránd Kutatóhálózat, a Szegedi Egyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum szakmai közreműködésével.


 

Illusztrációra fel! - Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 legjobb alkotásaiból

2022. január 8. - 2022. február 6.


Szeretettel várjuk Önöket és kísérőiket az ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 alkotásaiból című kiállítás vernisszázársa.

A vendégeket köszönti: HORVÁTH LÁSZLÓ múzeumigazgató és RÉVÉSZ EMESE művészettörténész

A kiállítást megnyitja: HERBSZT LÁSZLÓ illusztrátor

Időpont: 2022. január 8. szombat 15:00
Helyszín: Szolnoki Galéria (Szolnok, Templom út 2.)

A Szolnoki Galériában megrendezésre kerülő tárlat reprezentatív válogatást nyújt a 2021-ben második alkalommal meghirdetett Budapesti Illusztrációs Fesztivál alkotásaiból. A Billufeszt szervezői pályázatot és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket azért hívták életre, hogy két évente teret adjanak a hazai illusztrációs művészet legjobbjainak. Elsősorban klasszikus értelemben vett illusztrációk alkotják a tárlat gerincét, azaz olyan művek, amelyek konkrét szöveges tartalomhoz kapcsolódnak. A szervezők sem a technikát, sem a méretet nem kötötték meg, mivel a nyilvános tárlaton a közönség már digitális nyomatok formájában, kinagyítva látja az alkotásokat. A tárlat három kategória legjobb, díjnyertes pályaműveit mutatja be: így felnőtt és gyermekirodalmi illusztrációkat, tudományos illusztrációkat és szöveg nélküli képeskönyveket (böngészők, lapozók, silent book). A kiállítók között éppúgy jelen van a hazai illusztráció ezredfordulón indult „nagy generációja”, mint a frissen pályára lépő fiatalok.

A kiállítás kurátorai: Révész Emese és Herbszt László

A kiállítás 2022. február 6-ig, hétfő kivételével naponta 9-17 óráig várja látogatóit.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de maszkviseléshez és védettségi igazolvány bemutatásához kötött. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a program során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a Damjanich János Múzeum felületein promóciós céllal felhasználhatunk.


A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása 2021 megnyitó és díjátadó gála


Köszöntőt mond: Szalay Ferenc polgármester
Megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész
Közreműködik: a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus

Várunk minden kedves érdeklődőt 2021. november 20-án 18 órára a Szolnoki Galériába.

Élő Magyar Festészet - Doyenek és középgeneráció, a Magyar Festészet Napja központi kiállításának megnyitója és díjátadó gála a Szolnoki Galériában

Köszöntőt mond: Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és  Verebes György, a MFN Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője

Megnyitja: Sipos Endre művészetfilozófus
Közreműködik: Szolnoki Szimfonikus Zenekar
Házigazda: Dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója

A tárlat megtekinthető 2021. november 12-ig, hétfő kivételével minden nap 9-17 óra között.


Bukta Norbert Ti adjatok nekik enni! – Snell György püspök emlékére című egyéni kiállítás

 


XV. Alföldi Fazekas Triennálé
25+ 
A Magyar Szobrász Társaság jubileumi kiállítása a Szolnoki Galériában