Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Rendezvények

Kulturális Örökség Napja


Múzeumok Éjszakája a Szolnoki Galériában


15:00 - Csiszár Róbert kurátori tárlatvezetése az "Életmű az életműben" című, Zádor István grafikus, festőművész és hadirajzoló életművét bemutató kiállításban, amely az idei Múzeumok Éjszakáján látogatható utoljára. Regisztráció nem szükséges.

Folyamatosan:
- "Merülj el az életműben!" - játékos kvíz
- "Magammal szelfizem!" - műalkotás-hasonmás keresés
- "Öltsd magadra Zádor István korának ruháit!" - beöltözés korhű viseletekbe
- Játszósarok kicsiknek és nagyobbaknak


SZOLNOK ZSIDÓ ÖRÖKSÉGE


Kulturális Örökség Napja a Szolnoki Galériában

 

 


Utazóféle vagyok... beszélgetések Gyulai Líviusszal | filmbemutató

A Damjanich János Múzeum tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt az Utazóféle vagyok… - beszélgetések Gyulai Líviusszal című film bemutatójára 2022. augusztus 25-én 18 órára a Szolnoki Galériába.

A grafikusművésszel 2020 nyarán Képiró Ágnes művészettörténész és Sebők György rendező-operatőr összesen mintegy 15 órányi beszélgetést rögzített. Ebből az anyagból készült el az az 50 percnyi film, melynek első bemutatójára kerül sor a Szolnoki Galériában.

A filmbemutatót követően az alkotókkal Fazakas Réka, a Műcsarnok kurátora beszélget.Komisz gyerekek a Galériában - Gyulai Líviusz animációs filmjeinek vetítése

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2022. július 29. péntek 21 órakor a
Komisz gyerekek a Galériában - Gyulai Líviusz animációs filmjeinek vetítésére
a Szolnoki Galériába (5000 Szolnok, Templom út 2.)!


Múzeumok Éjszakája 2022Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén
kiállítási katalógus bemutatása


FÓKUSZBAN A GEPIDÁK
Előadás-sorozat a Szolnoki Galériában


Illusztrációra fel! finisszázs

Szolnoki Galéria, 2022. február 6., vasárnap 9.00-17.00Térjen be a tárlat utolsó napján az ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! s a Budapesti Illusztrációs Fesztivál Válogatás 2021 alkotásaiból című kiállításba, amikor Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténésze a nyitvatartás alatt bemutatja a tárlatot, válaszol kérdésekre, vagy cseveghet vele egy jót a kortárs illusztrációról.


 

PROGRAMNAP AZ ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓAN
2022. január 29-én

A Szolnoki Galéria időszaki tárlata reprezentatív válogatást nyújt a 2021-ben második alkalommal meghirdetett Budapesti Illusztrációs Fesztivál alkotásaiból. A kiállításhoz január 29-én egész napos Programnapot kínálnak a szervezők. A rendezvényen minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot. A délelőtt a gyerekekről és kisgyerekes családokról szól majd, hiszen a Mesélde dalos, játékos mesefoglalkozással vár kicsiket és nagyokat. A tárlathoz meghirdetett rajzpályázatra az ország minden területéről érkeztek művek, melyeket ezen a napon a kiállítótérben viszontláthatnak majd az alkotók. A legjobbnak ítélt pályaművek díjátadója után kurátori tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a látogatók a Billufeszt válogatott anyagával. Ezután pedig egy izgalmasnak ígérkező kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők többek között arról is beszélgetnek majd, milyen egy jó könyvillusztráció. 

ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 alkotásaiból című kiállításunkhoz kapcsolódó programnap kínálata:
Egész nap: kreatív gyermekfoglalkozások.
10:00 –11:30MESÉLDE - dalos, játékos mesefoglalkozás papírszínházzal
• vezeti: SZÉKÁCSNÉ TÁLAS GABRIELLA, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár könyvtárvezetője
12.30  a RAJZOLJ, FESS, ALKOSS SZABADON! című rajzpályázat eredményhirdetése 
13.00 GYEREKPEZSGŐS KOCCINTÁS 
13.30  ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! – KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS
• a kiállítást bemutatja: HERBSZT LÁSZLÓ illusztrátor ésRÉVÉSZ EMESE művészettörténész
15.00  KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS A KORTÁRS ILLUSZTRÁCIÓRÓL
• vendégek: 
- HERBSZT LÁSZLÓ illusztrátor
- HORVÁTHNÉ PAPP ANDREA pedagógus (Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Szolnok)
- KOVÁCS DÓRA gyermekkönyv író
- NAGY KATALIN MATILD grafikus, a Szolnoki Metszőkör vezetője
- PÁNCSICS EDINA rajztanár (Vizu és Széchenyi István Gimnázium, Szolnok)
- RÉVÉSZ EMESE művészettörténész
• moderátor: KÉPIRÓ ÁGNES művészettörténész-muzeológus (Damjanich János Múzeum)
A rendezvény házigazdája: BARLÁNÉ KULÁNDA KRISZTINA múzeumpedagógus (Damjanich János Múzeum)


A rendezvényen a részvétel ingyenes, de maszkviseléshez és védettségi igazolvány bemutatásához kötött. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a program során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a Damjanich János Múzeum felületein promóciós céllal felhasználhatunk.


ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! | Tárlatvezetés

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az ILLUSZTRÁCIÓRA FEL! Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 alkotásaiból című kiállítást bemutató tárlatvezetésre 2022. január 13-án 16 órára a Szolnoki Galériába.

A kiállítást bemutatja: KÉPIRÓ ÁGNES, a Damjanich János Múzeum művészettörténész-muzeológusa

 

Múzeumok Őszi fesztiválja a Szolnoki Galériában

 


 

Kulturális Örökség Napjai a Szolnoki Galériában

 

Tárlatvezetés Bukta Norbert Ti adjatok nekik enni! – Snell György püspök („Gyuri atya”) emlékére című kiállításában

2021. szeptember 18., szombat 11:00

Bukta Norbert festőművész 2019-ben elnyerte a Szolnoki Képzőművészeti Társaság „Történet” című kiállításának Damjanich János Múzeum díját, mely egy egyéni tárlat megrendezésének lehetőségét biztosította a Szolnoki Galéria impozáns tereiben.A kiállítás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva az eucharisztiát jeleníti meg; az egyház és a művészet kapcsolatára, jelenére és jövőjére fókuszál, arra az egységre összpontosítva, mely az emberi létünkből fakadóan, Ferenc pápa szavaival élve „az egyetemes testvériséget” jeleníti meg.

 

Mozaikok 75 évből

2021. szeptember 18., szombat 15:00

A Szandaszőlősi Földművesszövetkezet 1946. június 2-án jött létre, hogy aztán a Szolnok és Vidéke Földművesszövetkezetként, majd ÁFÉSZ-ként napjainkban pedig COOP-ként lássa el előbb csak a megyeszékhely, később a környék, jelenleg pedig már tíz megye vásárlóit.
A 75 éves jubileum alkalmából készült el a Mozaikok 75 évből – A Szandaszőlősi Földművesszövetkezettől a COOP Szolnok cégcsoportig (1946-2021) című kötet, amely közel 200 oldalon, 7 nagy korszakot tárgyalva, több mint 100 fotóval és 59 keretes írással illusztrálva meséli el nemcsak a cégcsoport, de a helyi kiskereskedelem történetét is.
A könyvet, illetve a cég és a helyi kiskereskedelem történetét a szerző, Bajnai Zsolt mutatja be képes, vetített előadásában.

 

Épületvezetések 10 és 14 órakor indulnak.

A programok díjmentesen látogathatók.